Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Γερμανία προειδοποίησε ότι η Ελλάδα με το τεράστιο χρέος μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική ανακούφιση, ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές ανησυχίες, την ίδια ώρα που η Πορτογαλία επιδιώκει πακέτο βοήθειας 80 δισ. ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω περικοπή του ποσού διάσωσης ή περαιτέρω επέκταση των όρων αποπληρωμής.
«Εμείς, επίσης, η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες συνάδελφοι, δεν μπορούμε να πούμε στα σίγουρα αν αυτό είναι αρκετό», δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ουγγαρία στις 9 Απριλίου. Οι αμφιβολίες της Γερμανίας έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο.
Η αύξηση στις τιμές ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια ρίχνει ένα ακόμη σύννεφο πάνω από τις ασθενέστερες οικονομίες.
Τα σπρεντ για την Ιρλανδία, τη δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που κατέφυγε σε βοήθεια, είναι 577 μονάδες βάσης. Η Πορτογαλία, αναζητώντας σχέδιο ανακούφισης στα μέσα Μαίου, πληρώνει 518 μονάδες βάσης έξτρα.
Αξιωματικοί όπως ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεχρεώσει, λέγοντας πως περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και 50 δισ. ευρώ σε asset sales θα ‘επουλώσουν’ τις πληγές της οικονομίας.
Σταθερό σχέδιο
“Εμείς αποκλείουμε την αναδιάρθρωση», είπε ο Όλι Ρεν, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επίτροπος. Και πρόσθεσε, «Έχουμε ένα σταθερό σχέδιο. Βασίζεται σε μια πολύ προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».
Χαμηλότερα επιτόκια
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιβεβαίωσαν σχέδια για να ελαφρύνουν την Ελληνική οικονομία, αυξάνοντας τον χρόνο αποπληρωμής από 3 σε 71/2 χρόνια και μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού κατά μια ποσοστιαία μονάδα, περίπου στα 3.5 %.
Διαβάστε επίσης: «Ίσως η επιμήκυνση δεν είναι αρκετή»