Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την τελική μορφή που θα πάρει το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα αναμένεται να έχει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα και τον Τιμ Γκάϊτνερ κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το capital.gr.
Μετά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, το Βερολίνο αποδέχθηκε το νέο πακέτο στήριξης στην Αθήνα προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας και η επανάληψη των γεγονότων της άνοιξης του 2010 που κατά τις ΗΠΑ είχε κοστίσει την ακύρωση των στόχων του πρώτου πακέτου “ποσοτικής χαλάρωσης” (QE).
Σύμφωνα με διπλωματικές, το δανειακό κομμάτι του πακέτου (30 – 35 δισ. ευρώ) προς το παρόν φαίνεται ότι θα μπορούσε πιο εύκολα να προέλθει από το προσωρινό ταμείο διάσωσης (EFSF) και το ΔΝΤ παρά από διακρατικά δάνεια. Η εκκρεμότητα ωστόσο παραμένει και αφορά το τρίτο σκέλος της “βοήθειας” που έχει να κάνει με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικειοθελή ανακύκλωση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν στο 2012 – 2013.
Οι συζητήσεις Μέρκελ – Ομπάμα αναμένεται να πάρουν «φωτιά» στο κομμάτι αυτό, καθώς για να επιτευχθεί η ομαλή δρομολόγηση αυτής της διαδικασίας απαιτείται οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι οίκοι αξιολόγησης και τα επενδυτικά funds να μη προκαλέσουν αμφισβήτηση της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί.
Από την πλευρά της η Ευρώπη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για να θέσει υπό έλεγχο τις κερδοσκοπικές “ελευθερίες” των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που στηρίζονται σιωπηρά από τους οίκους αξιολόγησης.
Με αφορμή την υπόθεση της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ θα ζητήσει να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή από την κυβέρνηση Ομπάμα. Το πεδίο στο οποίο αναμένεται να ασκηθεί η πίεση αυτή είναι η υπόθεση της έρευνας στην Goldman Sachs που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η υπόθεση αυτή είναι το «αδύνατο σημείο» των Οίκων αξιολόγησης και είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο αυτό μετά την αποδοχή από πλευράς Γερμανίας των αμερικανικών πιέσεων για εκτόνωση της κρίσης με την Ελλάδα μέσω του νέου πακέτου στήριξης. Η αμερικανική ανταπόδοση (πέραν της συμμετοχής του ΔΝΤ) στο γερμανικό “οκ” για το νέο ελληνικό πακέτο, είναι μέσα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και η μορφή που αυτή θα πάρει θα καθορίσει το πως θα “αφοπλιστούν” προληπτικά οι κερδοσκοπικές πιέσεις απέναντι στα επόμενα βήματα ρυθμίσεων στην κρίση του ευρωπαϊκού χρέους τα οποία αναμένονται όχι αργότερα από το φθινόπωρο.