Τι δήλωσαν οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου , Ισραήλ
«Έπεσαν» οι υπογραφές στην Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στο Ζάππειο.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών Κωστής Χατζηδάκης, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ύστερα ακολούθησαν οι δηλώσεις των πολιτικών ηγετών των τριών χωρών.
Μητσοτάκης: Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, είναι αγωγός ειρήνης και συνεργασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τονίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας ότι η συμφωνία «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».
Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία.
Κάνοντας λόγο για έναν ενεργειακό κόμβο, σημείωσε πως πλέον τα αποθέματα του φυσικού αερίου θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή
«Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η συμφωνία «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα».
«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» στη νέα πράσινη εποχή που αποζητά η Ευρώπη, σημείωσε, και τόνισε πως θα επιτρέψει στο να «απαλλαχθούμε από ρυπογόνες πηγές».
«Ο αγωγός έρχεται να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου, που σέβεται το διεθνές δίκαιο», είπε και αναφέρθηκε στην αμερικανική στήριξη που έχει λάβει η συμφωνία.
Η Ελλάδα καθίσταται, «κρίσιμος παίκτης στην Ευρώπη στο θέμα του φυσικού αερίου», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του να μεταφέρονται στο μέλλον – μέσω του ίδιου αγωγού – τα αποθέματα φυσικού αερίου που «αποβλέπουμε να υπάρχουν στην Κύπρο και το Ιόνιο».
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όλους, με μία προϋπόθεση: «να σέβονται το διεθνές δίκαιο».
Αναστασιάδης: Όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετέχει
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου πως η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας.
Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «άψογη», όπως είπε, διοργάνωση και τόνισε πως «με την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαιώνουμε ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται σε θεωρητικό επίπεδο. Προωθούμε με πρακτικό και πειστικό τρόπο τα στρατηγικά μας έργα».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ο EastMed θα ωφελήσει την ευρύτερη περιοχή και θα εφοδιάσει με φυσικό αέριο της Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έδωσε έμφαση και στο γεγονός πως το έργο αναγνωρίζεται και από τις ΗΠΑ.
«Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε σχήμα αυτονόητης γεωπολιτικής σχέσης και έχει ως στόχο την σταθερότητα και την ασφάλεια. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η συνεργασίας μας είναι βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, σε δύο σημεία της ομιλίας του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε πως η συμφωνία δεν στρέφεται κατά καμίας άλλης χώρας, θέλοντας να στείλει έμμεσα μήνυμα στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως όποια χώρα θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο σημαντικό και ιστορικό αυτό έργο.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ γίνεται μια ισχυρή ενεργειακή χώρα
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι «είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, που γίνεται μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα».
«Χαιρετίζω την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», συνέχισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε ακόμα σε μια ανωμαλία –όπως την χαρακτήρισε- από ιστορικής σκοπιάς: «Εμείς δημιουργήσαμε τα θεμέλια και τις αξίες που έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Στην σύγχρονη εποχή υπήρχε έλλειψη επαφής των χωρών μας, κάτι που διορθώσαμε».
Ενώ πρόσθεσε : «Πέρα από τις εξωτερικές μας σχέσεις, έχουμε δημιουργήσει τώρα και μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της Αν. Μεσογείου».
«Θέλουμε να εντατικοποιήσουμε αυτά που είναι προς το κοινό συμφέρον μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις συμφωνίες που υπέγραψε το Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του, λέγοντας ότι ενισχύουν την ειρήνη στην περιοχή.
«Αυτή τη μέρα θα την θυμόμαστε όλοι», κατέληξε.