Πώς υπολογίζεται το όφελος
Σε λίγες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων κίνησης, βενζίνης και diesel.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την επιδότηση καυσίμων οι δικαιούχοι θα έχουν ένα «κούρεμα» 22 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο για την ηπειρωτική χώρα, και 27 λεπτών/λίτρο για τα νησιά. Το ποσό αυτό αφορά τόσο το πετρέλαιο όσο και τη βενζίνη.
Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα.
Για τα αυτοκίνητα, η επιδότηση καυσίμου θα φτάσει τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και τα 50 ευρώ για τα νησιά.
Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως.
Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).
Ειδικά για τον Απρίλιο θα υπάρξει και μια έξτρα επιδότηση -δηλαδή μείωση- 15 λεπτών του ευρώ στην αντλία, που αφορά μόνο το πετρέλαιο κίνησης (diesel).
Κάρτα καυσίμων: Πώς θα λειτουργεί
Το επίδομα καυσίμων θα πιστωθεί όταν ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής του gov.gr, ως εξής:
σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.
Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet, θα εισέρχεται στην εφαρμογή και θα αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του ανωτέρω χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Τα στοιχεία που χρειάζεται να έχετε για την αίτηση είναι επίσης:
διεύθυνση email,
αριθμός κινητού τηλεφώνου,
αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού.
Ποιο θα είναι το όφελος με την κάρτα καυσίμου -Πώς το υπολογίζουμε
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Όπως ανέφεραν, προκειμένου να καταλήξουν στη μορφή της κάρτας καυσίμου και, κυρίως, στο ύψος της επιδότησης, ελήφθη υπ’ όψιν ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.
Τα ποσά των επιδομάτων για βενζίνη και πετρέλαιο:
50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Κάρτα καυσίμων: Η προσοχή που απαιτείται με το μπόνους των 5 ευρώ
Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν το smartphone τους για την ψηφιακή κάρτα καυσίμων και δεν πιστωθεί το ποσό στον λογαριασμό τους, έχουν ένα μπόνους 5 ευρώ. Ωστόσο, έχει και ημερομηνία λήξης η χρήση της.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα «καίγεται» εάν δεν χρησιμοποιηθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2022. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η κάρτα καταργείται και το ποσό της έκπτωσης που απέμενε δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.