ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ, Ο Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥΣ «ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ» ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Ο πρώτος εκ των αντιδημάρχων δήλωσε ότι παραιτείται. Ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε, έφυγε από την αίθουσα και τηλεφώνησε στον υπουργό. «Διάγραψέ τον», του είπε αυτός.
«Kαμίνι» το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, όπου ο δήμαρχος είδε τρεις αντιδημάρχους του, τους κυρίους Αναγνωστόπουλο και Προβατά, καθώς και την κυρία Παπαχελά να παραιτούνται. Είναι η αρχή της ρήξης στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλά μέτωπα, εφαρμόζοντας την (τηλεφωνική) εντολή του κ. Ραγκούση να διαγράφει άμεσα όσους από την πλειοψηφία κάνουν «αντάρτικο».
Όλα ξεκίνησαν όταν απορρίφτηκε το σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει ο κ. Καμίνης, απευθύνοντας έκκληση στους μετανάστες απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία να αναστείλουν την κινητοποίησή τους με σκοπό να ξεκινήσουν διάλογο με την Πολιτεία. Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε έκκληση και προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια διέξοδος πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν αρνητικά ή λευκό στην πρόταση του δημάρχου, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας «παρών». Μεταξύ αυτών και οι τρεις αντιδήμαρχοι, οι δύο εκ των οποίων διεγράφησαν, όπως συμβούλευσε τον κ. Καμίνη ο υπουργός Εσωτερικών, όταν ο πρώτος έσπευσε να τον συμβουλευτεί.
Το σκηνικό ήταν σαν να βγήκε από ταινία: ο πρώτος εκ των αντιδημάρχων δήλωσε ότι παραιτείται. Ο δήμαρχος επιφυλάχθηκε, έφυγε από την αίθουσα και τηλεφώνησε στον υπουργό. «Διάγραψέ τον», του είπε αυτός. Ο κ. Καμίνης επέστρεψε και έκανε ό,τι του είπε ο κ. Ραγκούσης. Αμέσως ακολούθησε και ο δεύτερος αντιδήμαρχος, που είχε την ίδια τύχη. Η τρίτη της «παρέας» παραιτήθηκε με… κλειστό μικρόφωνο, οπότε ο κ. Καμίνης δεν την άκουσε…
Ο υπουργός
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που ψήφισαν «παρών» είναι οι εξής: Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Νέλλη Παπαχελά, Φώτης Προβατάς και Άννα Χατζηγιαννάκη, οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν πιο μαχητικές διατυπώσεις, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών-απεργών πείνας.
Με το που τέλειωσε η ψηφοφορία ο κ. Αναγνωστόπουλος και ο κ. Προβατάς ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από τις θέσεις των αντιδημάρχων, τις οποίες και έκανε δεκτές ο κ. Καμίνης. Βέβαια, όταν πρώτος ο κ. Αναγνωστόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο δήμαρχος πήγε στο γραφείο του και συνομίλησε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Διάγραψε τον».
Το γιατί; Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, επειδή φημολογείται έντονα ότι ο κ. Ραγκούσης θα πολιτευτεί στην Α’ Αθηνών, εκεί δηλαδή όπου θέτει υποψηφιότητα και η Άννα Διαμαντοπούλου. Έτσι έκανε αυτή την κίνηση για να βγάλει από τη μέση το «δεξί της χέρι», που είναι ο κ. Αναγνωστόπουλος όπως είναι γνωστό σε αρκετούς.
Οπότε γυρίζοντας στην αίθουσα όπου διεξαγόταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την παραίτηση του κ. Αναγνωστόπουλου. Στη συνέχεια ο κ. Προβατάς ακολούθησε τα βήματα του προηγούμενου, με αποτέλεσμα να διαγράψει και αυτόν ο κ. Καμίνης, χωρίς αυτή τη φορά να δείξει ότι διστάζει. Ο δήμαρχος Αθηναίων ωστόσο τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για τη μεταβατική περίοδο.
«Όταν από το βήμα ο δήμαρχος έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Αναγνωστόπουλου θεώρησα ότι ζητά και τη δική μου. Τα περαιτέρω θα διευκρινιστούν σύντομα μεταξύ του δημάρχου και εμού», είπε ο κ. Προβατάς, ο οποίος περίμενε ότι θα διαγραφεί και εκείνος, όπως πίστεψαν και άλλοι.
Εν συνεχεία ακολούθησε η παραίτηση της κυρίας Παπαχελά, την οποία δεν άκουσε ο Γιώργος Καμίνης διότι η ομιλούσα είχε κλειστό το μικρόφωνό της και έτσι αναμένεται η τυπική ανακοίνωσή του τις επόμενες μέρες.
Μετά λοιπόν τα παραπάνω γεγονότα, ο δήμαρχος Αθηναίων θα προχωρήσει σε έναν μίνι ανασχηματισμό. Μόλις τελειώσουν και τα τυπικά που χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των παραιτήσεων θα ορίσει νέους αντιδημάρχους σε τρεις τομείς: στον Οικονομικό Τομέα, στον τομέα Ποιότητα Ζωής και στον Τομέα της Πολεοδομίας. Μάλιστα στους διαδρόμους του δημαρχείου ακούγεται ότι πρόκειται να τοποθετήσει στις θέσεις των τριών παραιτηθέντων κάποιους άλλους που μέχρι σήμερα είναι απλώς δημοτικοί σύμβουλοι. Άνθρωποι από το κοντινό φιλικό – επαγγελματικό περιβάλλον του δημάρχου λένε πως το στοίχημα για τον κ. Καμίνη είναι να βάλει ανθρώπους που θα γνωρίζουν καλά τον τομέα που πρόκειται να αναλάβουν.
Αντιμέτωπος με διπλό μέτωπο
Πολλά ακούστηκαν για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων, και κυρίως για τη μη έγκριση της πρότασης του κ. Καμίνη για τους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία. Πώς ερμηνεύεται το αποτέλεσμα; Τα μέτωπα που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Αθηναίων είναι δύο: εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις κόντρες που υπάρχουν στη δική του παράταξη. Εν ολίγοις, δέχεται πίεση από παντού – και εκ των έσω και εκ των έξω.
Μετά τα γεγονότα του 2008 που οδήγησαν στη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, η Κουμουνδούρου πίεζε τον κ. Καμίνη να τεθεί υπέρ της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών του Μεγάρου Υπατίας, κάτι που όμως δεν έγινε, διότι ο ίδιος δεν συμφωνούσε με την κατεύθυνση αυτή.
Όσον αφορά στα των έσω προβλήματα, ξεκίνησαν από την ένταση που έχει αρχίσει ανάμεσα στο γραφείο του κ. Καμίνη και σε μερικούς αιρετούς παράγοντες. Στο πώς διαμορφώνει την πολιτική του ο δήμαρχος σίγουρα παίζουν καθοριστικό και σημαντικό ρόλο οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες του. Ωστόσο, ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Φώτης Προβατάς της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι λογικό να λειτουργούν – λειτουργούσαν ως αντίπαλα «στρατόπεδα». Εκεί που ίσως έκανα λάθος οι παραπάνω κύριοι είναι πως θεώρησαν ότι θα είναι οι μόνοι που θα ψηφίσουν «παρών», με αποτέλεσμα το σχέδιο πρότασης του κ. Καμίνη να περάσει. Όμως τα πράγματα δεν έγιναν έτσι και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε, με χαμένους τους κυρίους Αναγνωστόπουλο και Προβατά, καθώς και την κυρία Παπαχελά.