Για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει επάρκεια στα βασικά αγαθά, για την έναρξη του νέου αναπτυξιακού νόμου αλλά και τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Επίτροπος κυρία Βεστάγκερ μας έδωσε την έγκριση για το νέο χάρτη κρατικών ενισχύσεων, συμπεριλαμβάνοντας την επιπλέον ενίσχυση των περιοχών της απολιγνιτοποίησης. Άρα, και επισήμως ξεκινάει ο νέος αναπτυξιακός νόμος με τα νέα υψηλότερα όρια. Είναι άλλη μία επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Νίκου Παπαθανάση».
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A) πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ABEE © ΔΤΟ υπουργός τόνισε ότι η επένδυση είναι αποτέλεσμα της θέσπισης του λεγόμενου επενδυτικού claw back «με πρωτοβουλία του κυρίου Πρωθυπουργού για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και την εξασφάλιση 300 εκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσουμε να έχουμε πλέον μια ισχυρή βάση χρηματοδότησης και να μπορούν οι ελληνικές και οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να σχεδιάζουν επενδύσεις».
«Αυτή η πρωτοβουλία, πρόσθεσε έχει στεφθεί από πολύ μεγάλη επιτυχία. Επενδυτικά σχέδια που σήμερα ξεπερνούν στο σύνολό τους σε αξία τα 600 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί κι έχουν εγκριθεί. Σήμερα εδώ μπροστά σας βλέπετε ένα από τα αποτελέσματα αυτής μας της πολιτικής πρωτοβουλίας».
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η πανδημία αποτέλεσε ισχυρό σοκ για όλες τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, καθώς τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησαν ότι αν έκλειναν οι εισαγωγές από τη Μαλαισία, την Ινδία και την Κίνα οι Ευρωπαίοι θα έμεναν πολύ σύντομα χωρίς φάρμακα. Και αυτό ήταν ένα σοκ για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς συνειδητοποίησαν για πρώτη φορά το μέγεθος της εξάρτησης από χώρες εκτός Ευρώπης. «Στο νέο κόσμο, κατέληξε, είναι υποχρεωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει αυτονομία και αυτάρκεια, τουλάχιστον στα κρίσιμα αγαθά. Και τι μπορεί να είναι πολύ κρισιμότερο από την υγεία και τα φάρμακα;»