Ο Παν. Κωνσταντίνου «χτυπάει» το IBC και σχεδιάζει μεγάλες επενδύσεις
H συμμετοχή του Παναγιώτη Κωνσταντίνου με την Talima Venture, που διαχειρίζεται το Athens Metro Mall, στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του IBC στο Μαρούσι, προκάλεσε αίσθηση στον χώρο του real estate. Η απόφαση του κ. Κωνσταντίνου να συγκρουστεί με δύο μεγαθήρια, την Lamda Development του Σπύρου Λάτση και τη Reds του Γιώργου Μπόμπολα, θεωρήθηκε από πολλούς ιδιαίτερα τολμηρή. Έχει όμως την εξήγησή της.
Θα είναι η μοναδική ίσως επένδυση του Έλληνα ομογενή από τη Βενεζουέλα, που δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τις κατηγορίες και τα πρόστιμα για αυθαιρεσίες, όπως έγινε στο Athens Metro Mall.
Η είσοδος του Παναγιώτη Κωνσταντίνου στην αγορά των εμπορικών κέντρων ήταν περιπετειώδης. Περίμενε επί 15 ολόκληρα χρόνια να ξεμπλοκάρει η επένδυσή του στον Άγιο Δημήτριο. Το Athens Metro Mall, που κόστισε συνολικά 75 εκατ. ευρώ άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο του 2010, ένα μήνα μετά όμως ο κ. Κωνσταντίνου βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες για αυθαιρεσίες.
Όπως είχε αποκαλύψει η “Deal”, μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Περιφέρειας Αττικής, εντοπίστηκαν επτά συνολικά παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικά ύψους 375.000 ευρώ.
Η έκθεση της Πολεοδομίας και του Δήμου Αγίου Δημητρίοπυ έκριναν παράνομη τη λειτουργία των 5 κινηματογραφικών αιθουσών της “Village”, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά και ζήτησαν την διακοπή της λειτουργίας τους. Κάτι τέτοιο πάντως δεν έγινε ποτέ. Λογικά η επιχείρηση θα βρήκε λύση στο πρόβλημα, αν και δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από την εταιρία.
Παρόμοια προβλήματα με την γραφειοκρατία και τους νόμους είχε και παλιότερα ο κ. Κωνσταντίνου.
Όταν, στη δεκαετία του 1970 ως πολιτικός μηχανικός επιχείρησε να χτίσει ένα σπίτι στα βόρεια προάστια, την πρώτη μέρα των εργασιών βρέθηκε στα δικαστήρια. Σε άλλη χρονική περίοδο, εξαγόρασε μεγάλη έκταση στα νότια προάστια, από παραγωγική εταιρία, την οποία τελικά απαλλοτρίωσε ο δήμος.
Το Athens Metro Mall και η διεκδίκηση του IBC στο Μαρούσι, δεν είναι τα μοναδικά σχέδια του Παναγιώτη Κωνσταντίνου στο χώρο των εμπορικών εκμταλλεύσεων ακινήτων.
Το επενδυτικό πλάνο της Talima Venture, περιλαμβάνει δύο ακόμα malls στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και η δημιουργία ενός μεγάλου θεματικού πάρκου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα προβλέπεται να αναπτυχθεί στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, όπου δεν υπάρχει μεγάλο εμπορικό κέντρο. Λέγεται πως ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας, έχει βρει ήδη την έκταση για το νέο mall. Προς το παρόν πάντως, τηρεί στάση αναμονή, λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, αλλά και ειδικότερα της αβεβαιότητας που επικρατεί στο εγχώριο real estate.
Η δημιουργία του δεύτερου mall που σχεδιάζει ο κ. Κωνσταντίνου, είναι συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα της «μάχης» με Λάτση και Μπόμπολα για το IBC. Στην περίπτωση που κερδίσει το διαγωνισμό, πιθανότατα θα δώσει το βάρος στο Μαρούσι, παρά σε άλλη νέα επένδυση, εκτός αυτής των νοτίων προαστίων.
Στα υπουργικά γραφεία
Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ιδιαίτερα με το Athens Metro Mall, θα περίμενε κανείς ότι θα απέτρεπαν τον επικεφαλής της Talima Venture, από νέα εγχειρήματα. Το αντίθετο έγινε. Ο κ. Κωνσταντίνου κατάλαβε πως χωρίς πιέσεις και εγγυήσεις από την κεντρική εξουσία, οι επενδύσεις στην Ελλάδα μοιάζουν με… σάλτο μορτάλε. Έτσι επισκέφθηκε δύο υπουργούς, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο και τον τότε υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Ο σκοπός των επισκέψεων ήταν να ενημερώσει τα στελέχη της κυβέρνησης για τα νέα επενδυτικά του σχέδια, κάνοντας αναφορά και στα προβλήματα για το Athens Metro Mall.
Από τις συναντήσεις αυτές, πήρε υποσχέσεις ο κ. Κωνσταντίνου, ωστόσο το «δώρο» προέκυψε από άλλο υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος. Με απόφαση της γ.γ. του υπουργείου Μαρία Καλτσά, επιβλήθηκαν, περιορισμοί στην αδειοδότηση εμπορικών κέντρων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δίνεται άδεια στα εμπορικά κέντρα που θα βρίσκονται κοντά σε στάση του μετρό ή στο κέντρο της Αθήνας ή αποτελούν Ολυμπιακή εγκατάσταση. Στη ρύθμιση, μάλιστα, δόθηκε αναδρομική ισχύς.
Σύμφωνα λοιπόν με το νέο σχέδιο, το Athens Metro Mall είναι νομιμότατο, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται τι γίνεται με τις πολεοδομικές παραβάσεις.
Αποδίδει το εγχείρημα στον Άγιο Δημήτριο
Η ανάμιξη του Παναγιώτη Κωνσταντίνου στη διεκδίκηση του IBC στο χώρο του Golden Hall, έρχεται μετά την επιτυχία του εγχειρήματος με το Athens Metro Mall. Η λειτουργία του εμπορικού κέντρου στον Άγιο Δημήτριο, συνέπεσε με τη χειρότερη κρίση στο εγχώριο λιανεμπόριο και ο κ. Κωνσταντίνου είχε ως αρχικό στόχο για τα καταστήματα του mall, συνολικό τζίρο της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε η όλη επένδυση. Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας όμως του Athens Metro Mall έκλεισε πάνω από τους στόχους. Ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου, που έχει πληρότητα στο 100%, διαμορφώθηκε στα τέλη του 2011 στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα του mall, βέβαια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο πλεονέκτημα του μετρό, αλλά και στο γεγονός ότι καλύπτει τις ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής 1,6 εκατ. ευρώ κατοίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, η επισκεψιμότητα του Athens Metro Mall διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση μεταξύ 550 έως 600.000 επισκεπτών. Σ’ αυτό συνετέλεσαν και οι συνεχείς προωθητικές ενέργειες, αλλά και η πρόσφατη προσθήκη της ισπανικής αλυσίδας νεανικής Shana, που έφερε στην Ελλάδα η Talima Venture και αποτελεί το αντίπαλον δέος των Zara. Σημειώνεται ότι ο κ. Κωνσταντίνου δραστηριοποιείται και στο χώρο του λιανεμπορίου, μέσω της εξαγοράς της αλυσίδας καταστημάτων επίπλου, διακόσμηση και οικιακού εξοπλισμού «Διάφανο».