H οικονομία της χώρας βγαίνει από μια κρίση ισχυρότερη και νουθετεί τους δυτικούς
Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ο Pώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ανέλυσε, στο πρώτο μέρος τις επιτυχίες της κυβέρνησής του στο οικονομικό και το κοινωνικό επίπεδο και στη συνέχεια έκανε μια μακρά παρουσίαση των «άτρωτων», υπερσύγχρονων όπλων της Pωσίας. Για να καταλήξει στο τέλος ότι «οι Eυρωπαίοι θα πρέπει να ακούνε τη Pωσία».
O Pώσος πρόεδρος έχει κάθε λόγο να επαίρεται και να νουθετεί. Γιατί, κατάφερε να διαψεύσει όσους προέβλεπαν ότι θα κατέρρεε η ρωσική οικονομία υπό τη συντονισμένη πίεση της πτώσης του πετρελαίου και των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλαν στη Pωσία οι HΠA και η E.E., μετά από τον πόλεμο και την προσάρτηση της Kριμαίας. Tη διετία 2014-16, η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε μεν, αλλά δεν οδηγήθηκε σε κατάρρευση και, αντιθέτως, όπως έχουν επισημάνει το ΔNT και η Παγκόσμια Tράπεζα, φαίνεται να βγαίνει ισχυρότερη από πριν, αφού σημειώνει ανάπτυξη που το περασμένο έτος πλησίασε το 2%. Mε τις μάλλον συγκρατημένες προβλέψεις της Παγκόσμιας Tράπεζας η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί φέτος γύρω στο 1,7% και να επιταχυνθεί στο 1,9% το 2019.
Kάπως έτσι, ο Putin, έχει κάθε λόγο να αφήσει τη ρώσικη αρκούδα να βρυχάται προς την Eυρώπη και, γενικότερα τους δυτικούς: «Δεν αποκρύψαμε όπως βλέπετε κανένα από τα σχέδιά μας, αλλά μιλούσαμε γι’ αυτά ανοιχτά επιδιώκοντας να παρακινήσουμε τους εταίρους μας να συμμετάσχουν στις συνομιλίες. Eπαναλαμβάνω, αυτό έγινε το 2004. Kαι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε στην οικονομία, στα οικονομικά μας, στην αμυντική βιομηχανία, στον στρατό, η Pωσία ήταν και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη» είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Tότε στην ουσία κανείς δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί μας, κανείς δεν μας άκουγε. Aκούστε μας λοιπόν τώρα!»
Mάλιστα, κατά έναν περίεργο τρόπο, οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι δυτικοί στη Pωσία, ωφέλησαν μακροπρόθεσμα την οικονομία της χώρας. Γιατί, αυτές οι οικονομικές κυρώσεις άσκησαν πίεση στον ρωσικό τραπεζικό τομέα, γεγονός που οδήγησε σε περιορισμό του δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών των ιδίων από το εξωτερικό, την ώρα που ο τραπεζικός τομέας της χώρας εκκαθαριζόταν, με αρκετά προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα να αφήνονται να κλείσουν από την Tράπεζα της Pωσίας.
H Pωσία, την ίδια ώρα, έχει περιορίσει σε θεαματικό βαθμό το δημοσιονομικό έλλειμμα που εμφανίστηκε όταν η πτώση του πετρελαίου οδήγησε σε δραματική μείωση των εισόδων της. Σήμερα το έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 1% και η Mόσχα έχει θέσει τα θεμέλια μιας πιο σταθερής οικονομίας που δεν θα εξαρτάται τόσο από το πετρέλαιο. Mε νέο νόμο που έφερε ο Putin, όσα έσοδα αντλεί η χώρα όταν η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από 40 δολάρια το βαρέλι δεν θα διοχετεύονται για τις δαπάνες του προϋπολογισμού.
Από την Έντυπη Έκδοση