Ανοδικά κινήθηκαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ενδέχεται να επηρεαστεί η προσφορά πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, μια από τις βασικότερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές παγκοσμίως.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκε κατά 0,86%, στα 73,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 0,75%, φτάνοντας τα 72,03 δολάρια. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, και τα δύο συμβόλαια είχαν καταγράψει άνοδο άνω του 2%.
Την προηγούμενη ημέρα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 1%, καθώς υπήρχαν ελπίδες αποκλιμάκωσης μετά από αναφορές ότι το Ιράν εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού των εχθροπραξιών.
Η ένταση αυξήθηκε εκ νέου την Τρίτη, καθώς συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις για πέμπτη ημέρα. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για εκρήξεις και ενεργοποίηση της αεράμυνας στην Τεχεράνη, ενώ στο Τελ Αβίβ ήχησαν σειρήνες λόγω ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους. Παράλληλα, ανάρτηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με έκκληση για εκκένωση της Τεχεράνης, ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες.
Η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια αγοράς στην εταιρεία Phillip Nova, σημείωσε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ενώ η αβεβαιότητα ενισχύεται και από την επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς των ΗΠΑ, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, και ενδεχόμενες διαταραχές στην παραγωγή ή τη μεταφορά πετρελαίου από τη χώρα ενδέχεται να επηρεάσουν τις διεθνείς αγορές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται η πιθανότητα επανέναρξης συνομιλιών με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται σε συμβάντα που επηρεάζουν τη ναυτιλία στον Κόλπο του Ομάν, στοιχείο που επίσης επηρεάζει το κλίμα στην αγορά ενέργειας.