Κικίλιας: Μειωμένες οι μεταναστευτικές ροές – Προτεραιότητα η ασφάλεια στα θαλάσσια σύνορα και η ενίσχυση της ναυτιλίας

Ο υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο τους

Στη συμβολή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στο OPEN, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία για τη μείωση των παράτυπων αφίξεων και σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα εθνικά ζητήματα και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο υπουργός συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού για το έργο τους, επισημαίνοντας ότι επιχειρούν καθημερινά υπό δύσκολες συνθήκες, τόσο για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων όσο και για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Διαβάστε ακόμα: Ιράν: Προειδοποιεί με αποχώρηση από τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά και κλείσιμο στρατηγικών θαλάσσιων οδών

Μείωση των μεταναστευτικών ροών
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, για πρώτη φορά καταγράφεται ετήσια μείωση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, με τις παράτυπες αφίξεις να ανέρχονται φέτος σε 8.734 έναντι 8.968 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας πτώση 3%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συνολικές μεταναστευτικές ροές από Τουρκία και Λιβύη έχουν μειωθεί κατά 34%, ενώ ειδικά από την Τουρκία η μείωση φτάνει το 61%.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τα στελέχη του Λιμενικού «σύγχρονους ήρωες», υπογραμμίζοντας ότι επιχειρούν καθημερινά σε χιλιάδες ναυτικά μίλια, συχνά υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχοντας παράλληλα διασώσει χιλιάδες ανθρώπους μέσω επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Κικίλιας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ και στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς τιμές των καυσίμων, την ενέργεια, τον πληθωρισμό και το κόστος βασικών προϊόντων.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή δύο ελληνικά πλοία και ένα ρυμουλκό βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο, με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα να παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων και να ενημερώνουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και τα πλοία ελληνικής σημαίας.

Εθνικά θέματα και αμυντική ενίσχυση
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική διπλωματία προϋποθέτει ισχυρές αμυντικές δυνατότητες, τονίζοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και των Σωμάτων Ασφαλείας μέσω νέου εξοπλισμού, τεχνολογιών, μη επανδρωμένων συστημάτων (drones) και μέσων επιτήρησης κρίσιμων υποδομών, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια, τα θαλάσσια πάρκα και οι θαλάσσιες ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να αγνοεί τις απειλές που προέρχονται από γειτονικό κράτος.

Ευρωπαϊκή άμυνα και ελληνική ναυτιλία
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και το ΝΑΤΟ λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά, ενώ άσκησε κριτική στις καθυστερήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα άμυνας και αξιοποίησης της ναυτιλίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ελληνόκτητο στόλο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει περίπου το 61% του ευρωπαϊκού εμπορικού στόλου, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ευρώπη.

Πολιτική επικαιρότητα και οικονομία
Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις ως «φωτογραφία της στιγμής», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία, η ενέργεια και η αγορά ακινήτων μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες, δημιουργώντας ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους νέους.

Τόνισε επίσης ότι η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη βασική δύναμη της ελληνικής οικονομίας και χρειάζονται διαρκή στήριξη.

Καταδίκη της πολιτικής βίας
Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας. Όπως σημείωσε, η έντονη πολιτική αντιπαράθεση είναι θεμιτή, ωστόσο η βία και η τοξικότητα υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά από τη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία.

Διαβάστε ακόμα: Fitch: Αναβάθμισε το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας – Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες

Advertisement 5



Advertisement 2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ















Advertisement 4
Advertisement 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ