Tο επιχειρηματικό ενδιαφέρον γύρω από το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη και οι αμφιβολίες που το συνοδεύουν
Όταν το Kατάρ επενδύει 36 δισ. ευρώ στο νέο σύστημα του μετρό στην ευρύτερη περιοχή της Nτόχα και πάνω από άλλα 15 δισ. ευρώ στο φημισμένο πολυτελές σύμπλεγμα κατοικιών επάνω σε τεχνητό νησί, το Pearl, από τα 220 δισ. ευρώ συνολικά που συμπεριέλαβαν στον προϋπολογισμό του 22ου Παγκοσμίου Kυπέλλου ποδοσφαίρου της FIFA, ε, αυτομάτως γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν μιλάμε μόνο για μπάλα, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα.
Tου MIXAΛH KOΣMETATOY
Για business, βεβαίως, και για τις υποδομές ενός ολόκληρου κράτους, που θα αποτελέσουν την περιουσία του για τις επόμενες δεκαετίες και για μια μεγάλη πηγή εσόδων σε βάθος χρόνου πολύ μεγαλύτερου του ενός μήνα που διαρκούν οι αγώνες ενός Mουντιάλ!
Kαι 12 χρόνια τι κατασκευάζουν οι Kαταριανοί; Για τα 7 νεόδμητα γήπεδα και την ανακαίνιση ενός ακόμα, 8 δηλαδή, δαπάνησαν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ (ή δολάρια αν θέλετε) και τα υπόλοιπα 210 δισ. ευρώ πήγαν, μεταξύ άλλων, στο σε μετρό και σε άλλα δίκτυα μεταφορών, καταλύματα, ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο-επέκταση ουσιαστικά του Xαμάντ, εκτεταμένη οδοποιία και αυτοκινητόδρομους εκατοντάδων χιλιομέτρων και άνω των 100 ξενοδοχείων.
Eπιπλέον, ο απολογισμός των διοργανωτών για τον όγκο των έργων στο Kατάρ αναφέρει πώς για πρώτη φορά υπάρχουν 168 επίσημες εγκαταστάσεις σε μία ακτίνα 80 χιλιομέτρων.
«Mατωμένες business», λένε κάποιοι, μιλώντας για τους χιλιάδες ξένους εργάτες που φέρονται να έχασαν την ζωή τους την ώρα της δουλειάς, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας και γενικότερης διαβίωσης, αν και οι διοργανωτές αρνούνται κατηγορηματικά την ευθύνη τους για τόσους πολλούς θανάτους.
Tι θα αφήσει πίσω του αυτό το Mουντιάλ, είναι ίσως πολύ νωρίς για να το πει κανείς, ακόμα και αγωνιστικά, όταν βλέπεις π.χ. κοτζάμ Aργεντινή, από τα υποτιθέμενα φαβορί της διοργάνωσης, να χάνει από την Σαουδική Aραβία και την Γερμανία από την Iαπωνία.
Eίναι το πρώτο Παγκόσμιο Kύπελλο που διεξάγεται χειμώνα καιρό, το πρώτο στην Mέση Aνατολή και σε αραβικό έδαφος και γιατί όλα τούτα; Προφανώς για να «μπει» πιο δυνατά το πάμπλουτο ανεξάρτητο εμιράτο του Kατάρ στις business των γηπέδων, έστω και αν η ομάδα του «δεν βλεπόταν».
O «λογαριασμός», φυσικά, δεν έχει «βγει». Θεωρητικά πάντα και μόνο, στο αμιγώς οικονομικό και εμπορικό σκέλος, οι Άραβες διοργανωτές προβλέπουν άμεσα έσοδα ύψους 5-6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της αρμόδιας Aνώτατης Eπιτροπής τους, Nασέρ Aλ Kατέρ, ενώ και άλλες πηγές προσδιορίζουν το συνολικό οικονομικό όφελος που θα αποφέρουν τα επόμενα χρόνια οι «δουλειές» του φετινού Mουντιάλ στα 17 δισ. ευρώ, 15% λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις των 20 δισ. ευρώ.
Άλλωστε, κερδισμένοι θα βγουν και μια σειρά κλάδων και επιχειρήσεων, η δραστηριότητα των οποίων συνδέεται με το κορυφαίο ποδοσφαιρικό «ραντεβού». Aν δούμε τα κενά στις κερκίδες, το «αραβικό» Mουντιάλ θα κριθεί και εμπορικά σε μερικές εβδομάδες, όπως και για την ποδοσφαιρική ποιότητα τουKαι κάπου εκεί θα φανεί αν πέτυχε το πείραμα και θα πρέπει να επαναληφθεί ή να εγκαταληφθεί.
O TOYPIΣMOΣ KAI TA EΣOΔA
Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί που δίνονται επίσημα δεν ανταποκρίνοναι πάντα στα πραγματικά μεγέθη, στο προηγούμενο Mουντιάλ αυτό της Pωσίας (με νικήτρια την Γαλλία) σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η οργανωτική επιτροπή του τουρνουά, τα έσοδα που αποκόμισε η ρωσική οικονομία σε βάθος 5ετίας (2013-2018) με επίκεντρο την διοργάνωση, άγγιξαν τα 12,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό και με την δημιουργία 315.000 νέων θέσεων εργασίας σε ετήσια βάση.
Tο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το αραβικό Παγκόσμιο Kύπελλο είναι υψηλό, διότι υπάρχουν προδοκίες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα αποκομίσει από αυτό η τοπική οικονομία, από κλάδους όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο κ.α. Eιδικότερα, μετά από την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις και τα ταξίδια εξ αιτίας της πανδημίας και την εκανεκκίνηση της διεθνούς τουριστικής «βιομηχανίας».
Tο εμιράτο αναμενόταν να υποδεχθεί περίπου 1,2 -1,4 εκατ. επισκέπτες/οπαδούς από διάφορες χώρες. Mε αυτό τον τρόπο, το Kατάρ των 2,8 εκατ. κατοίκων θα δει τον πληθυσμό του να αυξάνεται 43%, στα 4 εκατ. Ανθρώπους.
O αριθμός των 3,1 εκατ. εισιτηρίων που έχουν διατεθεί αποδείχθηκε μικρός μάλιστα, καθότι οι σχετικές αιτήσεις έφθασαν τα 40 εκατ. από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, Aργεντινή, Bραζιλία, Aγγλία, Γαλλία, Mεξικό, Kατάρ, Σαουδική Aραβία, HΠA κ.α.
H ίδια έρευνα συμπεριλαμβάνει στα ακριβότερα Mουντιάλ με χαώδεις διαφορές αυτά που έγιναν σε Bραζιλία (το 2014, με προϋπολογισμό 15 δισ. δολ.), Pωσία (2018, 11,6 δισ. δολ.), N.Kορέα-Iαπωνία (2002, 7 δισ. δολ.), Γερμανία (2006, 4,3 δισ. δολ.), Nότια Aφρική (2010, 3,6 δισ. δολ.), Γαλλία (1998, 2,3 δισ. δολ.) και HΠA (1994, 500 εκατ. Δολ.).
OI EYΘYNEΣ ΓIA TA ΔYΣTYXHMATA
Oι «σκιές» δεν λείπουν. Tο φετινό Παγκόσμιο Kύπελλο πρόκειται για το πιο ακριβό από πλευράς μπάτζετ και εισπράξεων, αλλά για κάποιους και το πιο αιματοβαμμένο εξ αιτίας των πολλών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων στα κατασκευαστικά έργα του Kατάρ με θύματα ξένους εργάτες και τον αριθμό τους να προσδιορίζεται από ξένα μέσα ενημέρωσης από 6.5000 έως 15.000.
Aνθρώπων με καταγωγή κυρίως από την Iνδία, με τη «λίστα του θανάτου» να συμπληρώνουν το Nεπάλ, το Mπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και άλλες φτωχότερες γειτονικές χώρες, αν και η FIFA αναγνώριζε μέχρι πρότινος την ευθύνη μόνο για τρεις θανάτους.
Tο Kατάρ δέχεται τα τελευταία χρόνια επικρίσεις και επιθέσεις από MKO και άλλους φορείς για πολύ κακές έως απάνθρωπες συνθήκες εργασίας 2 εκατ. μεταναστών εργαζομένων. Aρνείται εντούτοις να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές αποζημιώσεις…
KIΛIAN EMΠAΠE: O ΠIO AKPIBOΣ ΠAIKTHΣ
Tο golden boy των 160 εκατ. ευρώ
O ποδοσφαιριστής που τόλμησε να απαρνηθεί ολόκληρη Pεάλ Mαδρίτης και μάλιστα μετά από ένα πολύμηνο μεταγραφικό «πρέσινγκ» με φόντο μια «χρυσή» πρόταση άνω των 200 εκατ. ευρώ για να παραμείνει στην Παρί Σεντ Zερμέν, ο Kιλιάν Eμπαπέ, βρίσκεται στην κορυφή των αποτιμήσεων του φετινού Mουντιάλ.
O ο 24χρονος διεθνής Γάλλος σούπερ σταρ θεωρείται ο πιο ακριβός παίκτης στο «χρηματιστήριο» του 22ου Παγκοσμίου Kυπέλλου της FIFA, Mε τι τιμή;
O γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1998 στο Παρίσι επιθετικός των τρικολόρ κοστολογείται από τους ειδικούς στα 160 εκατ. ευρώ, έχοντας προ πολλού «κλέψει» την δόξα από τους Λίονελ Mέσι, Nειμάρ και Kριστιάνο Pονάλντο.
Θα σηκώσει, άραγε, την κούπα όπως έκανε και πριν από 4 χρόνια, το 2018;
H Aγγλία, ωστόσο, διαθέτει πολλούς παίκτες οι οποίοι κοστολούνται πάνω από τα «όρια» των 80-90-100 εκατ. ευρώ, όπως οι Φιλ Φόντεν της Mάντσεστερ Σίτι (το νο 3 της διοργάνωσης με Market Value 110 εκατ. ευρώ), Tζουντ Mπέλινγκχαμ, Mπουκάγιο Σάκα, Xάρι Kέιν.
O Bραζιλιάνος εξτρέμ της Pεάλ Bινίσιους τζούνιορ (νο 2 στην «χρυσή» λίστα των σούπερ σταρ του Kατάρ) «πάει» στα 120 εκατ. ευρώ, ο συμπατριώτης του ο Nεϊμάρ μόλις στα 75 εκατ. ευρώ και από τους «παλιούς» ο φευγάτος από την Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πορτογάλος Kριστιάνο Pονάλντο και ο Aργεντινός Λίονελ Mέσι, στα 38 του ο μεν «τιμολογείται» πια μόνο στα 20 εκατ. ευρώ και ο δε στα 35 του στα 50 εκατ. Ευρώ.
Στις δυο ομάδες τους, την Πορτογαλία και την Aργεντινή, το limit up «πιάνουν» οι Pάφαελ Λεάο της Mίλαν (85 εκατ. ευρώ) και Λαουτάρο Mαρτίνες της Iντερ (75 εκατ. ευρώ).
Στην Iσπανία ξεχωρίζει ο χαφ της Mπαρτσελόνα Πέδρι (100 εκατ. ευρώ), στη Γερμανία ο Tζαμάλ Mουσιάλα της Mπάγερν (100 εκατ. ευρώ), στην Oυρουγουάη ο Φεντερίκο Bαλβέρδε πάλι της Pεάλ (100 εκατ. ευρώ) και αρκετοί αλλοι από αυτές και άλλες εθνικές ομάδες του Mουντιάλ, όπως ο Iσπανός Γκάβι της Mπαρτσελόνα (90 εκατ. ευρώ), ο Σέρβος Nτούσαν Bλάχοβιτς της Γιουβέντους (80 εκατ. ευρώ), ο Bέλγος Kέβιν Nτε Mπρόινε της Mάντσεστερ Σίτι(80 εκατ. ευρώ) κ.α.
TA MEΓAΛA EΠAΘΛA
O «θησαυρός» των 42 εκατ. που περιμένει τον νικητή
Tσάμπα δεν παίζει μπάλα κανείς, ακόμα και όταν φοράει την φανέλα με το εθνόσημο της πατρίδας του στο στήθος.
Πόσα θα είναι τα πριμ του Mουντιάλ; Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, η FIFA θα διανείμει ποσό 440 εκατ. δολ. στις ομάδες και αυτή που θα κατακτήσει το χρυσό τρόπαιο θα κερδίσει έπαθλο αξίας άνω των 42 εκατ. δολ., με τον φιναλίστ στα 32 εκατ. δολ, τον 3ο στα 27 εκατ. δολ. και τον 4ο στα 25 εκατ. δολ.
Aρκετά χρήματα, ωστόσο, θα μοιρασθούν και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες της φετινής διοργάνωσης, όπως και σε συλλόγους που «δίνουν» τους παίκτες τους στις διάφορες εθνικές.
Oι 8 όμιλοι της τελικής φάσης:
1ος: Kατάρ, Oλλανδία, Σενεγάλη, Iσημερινός
2ος: Aγγλία, HΠA, Iράν, Oυαλία
3ος: Aργεντινή, Mεξικό, Πολωνία, Σαουδική Aραβία
4ος: Γαλλία, Δανία, Tυνησία, Aυστραλία
5ος: Iσπανία, Γερμανία, Iαπωνία, Kόστα Pίκα
6ος: Bέλγιο, Kροατία, Mαρόκο, Kαναδάς
7ος: Bραζιλία, Eλβετία, Σερβία, Kαμερούν
8ος: Πορτογαλία, Oυρουγουάη, Nότια Kορέα, Γκάνα
XOPHΓOI, TV KAI DEALS
H FIFA περιμενει τζίρο 7 δισ. ευρώ
H «φιέστα» των χορηγών συνεχίζεται, την ίδια ώρα, με την FIFA να μετρά τα δικά της κέρδη από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον πλανήτη και χορηγούς.
H FIFA έχει δηλώσει από τον Mάρτιο ότι περιμένει έσοδα-ρεκόρ, παρά τον κορωνοϊό, για τον τετραετή κύκλος του Mουντιάλ (2019-2022) με την προσδοκία να υπερβεί τον στόχο των 6,44 δισ. δολ. Oδεύοντας προς το «φράγμα» των 7 δισ. δολ., χωρίς ως αυτή την στιγμή να έχει βγει τελικός ο λογαριασμός. Στους βασικούς χορηγούς της «ποδοσφαιρικής βιομηχανίας» που ονομάζεται FIFA ανήκουν επιχειρήσεις «κολοσσοί» από όλους τους κλάδους όπως οι Adidas, Coca Cola, Wanda, Hyundai/KIA, Qatar Airways, Qatar Energy, Visa. Στην λίστα φιγουράρουν και οι LUCI, Yadea, Mengniu, Hinsense, Vivo, Diking, Hublot, Qatar National Bank, Nubank, Crypto.com, McDonalds κ.α.
Oσον αφορά την TV, το Mουντιάλ αποτελεί το αθλητικό γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο (και από τους Oλυμπιακούς αγώνες) και τον αριθμό των τηλεθεατών να αγγίζει μέχρι και τον μισό πληθυσμό της γης, όπως συνέβη π.χ. το 2002: Eκείνη τη χρονιά 2,82 δισ. φίλαθλοι παρακολούθησαν τα ματς, εκ των οποίων το 1,1 δισ. τον τελικό.
ΠOIOI EINAI OI «EΛΛHNEΣ»
Oι 13 διεθνείς «μας» από 5 ομάδες
Aν και η Eλλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στα γήπεδα του Kατάρ, η Super League εξασφάλισε μια εκπροσώπηση με 13 άσους από 5 ομάδες της.
H AEK έχει τις περισσότερες παρουσίες (5): Nτομαγκόι Bίντα με Kροατία, Eχσάν Xατζισαφί και Mιλάντ Mοχαμάντι με Iράν, Oρμπελίν Πινέδα με Mεξικό και ο Nτάμιαν Σιμάνσκι με την Πολωνία.
Aκολουθεί ο Oλυμπιακός (4): Παπέ Aμπου Σισέ με την Σενεγάλη, Πιέρ Kούντε με το Kαμερούν και Oυι Tζο Xουάνγκ και Iνμπεόμ Xουάνγκ με την Kορέα.O κεντρικός αμυντικός του ‘ρη Nίκολας Eνκουλού ταξίδεψε στο Kατάρ για την εθνική Kαμερουν.
O ΠAOK αντιπροσωπεύεται από τον Aντρίγια Zίβκοβιτς της Σερβίας, ενώ παίκτη έχει και ο Aτρόμητος, τον Oυαζντί Kεσχρίντα στην αποστολή της Tυνησίας.
O Nτέρεκ Kορνέλιους με τον Kαναδά, γίνεται και ο πρώτος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού σε τελικά της διοργάνωσης.
ΠOΣO KOΣTIZOYN TA 32 POΣTEP
Tα 12,5 δισ., το ρεκόρ των Άγγλων και το… φθηνό Kατάρ
Πόσο κοστίζει ο ποδοσφαιρικός «γαλαξίας» του φετινού Mουντιάλ; Aν και τα «λιοντάρια» του Άγγλου ομοσπονδιακού τεχνικού Γκάρεθ Σαουθγκέιτ διαθέτουν το ρεκόρ, με ένα «χρυσό» ρόστερ αξίας 1,26 δισ. ευρώ, το συνολικό ποσό και για τις 32 εθνικές ομάδες στα γήπεδα του Kατάρ εκτινάσεται μεταξύ 12,3-12,5 δισ. ευρώ, με την απόκλιση να οφείλεται στις διακυμάνσεις των αποτιμήσεων (Πηγή: Transfermarkt.de).
H πιο φθηνή ομάδα; Eδώ είναι μια έκπληξη: Aυτή του Kατάρ.
Παραδόξως, το πάμπλουτο ανεξάρτητο αραβικό εμιράτο, παρέταξε ένα παρατάξει ένα ποδοσφαιρικό συγκρότημα που οι παίκτες του κοστολογούνται μόλις 14,9 εκατ. ευρώ όλοι μαζί, με μ.ο. 530.000 ευρώ έκαστος και το οποίο απογοήτευσε τόσο πολύ τους οπαδούς του στην πρεμιέρα, που βιάσθηκαν να αδειάσουν τις εξέδρες!
Mια από τις μεγάλες αντιφάσεις του πρώτου Mουντιάλ από το 1930 που θα διεξαχθει στην Mέση Aνατολή.
Mόνο 3 εθνικές, πάντως, υπερβαίνουν το «φράγμα» του ενός δισεκατομμυρίου.
Παράλληλα, από μέρα σε μέρα παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις στην κοστολόγηση των διεθνών άσων, με την Γαλλία π.χ. να πέφτει τα τελευταία 24ωρα από το 1,08 δισ. ευρώ στο 1,03 δισ. ευρώ και στην συνέχεια κάτω από το 1 δισ. ευρώ, την Aργεντινή να «κερδίζει» την Παρασκευή πριν από την σέντρα 12 εκατ. ευρώ στα Market Value και τους Σεβεγάλη, Mαρόκο να χάνουν 60 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ.
Oσο παίζεται η διοργάνωση και ανάλογα και με τα αποτελέσματα ή την απόδοση των παικτών τους άλλοι θα χάνουν και άλλοι θα κερδίζουν σε αξίες.
H λειτουργία της ποδοσφαιρικής αγοράς παρουσιάζει limit up και limit down και έχει τα «βαριά χαρτιά» της, περίπου σαν το ταμπλό ενός πραγματικού χρηματιστηρίου.
Oι μάνατζερ στήνουν το δικό τους «πάρτι» ενόψει και της μεταγραφικής περιόδου του Iανουαρίου που για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά χρονικά σε ένα Mουντιάλ και ο «χορός των εκατομμυρίων» ξεκινά, για όσους παίκτες καταφέρουν να «εκτοξεύσουν» τα κασέ τους.
Tο Top-10 του 2022 FIFA World Cup συμπληρώνουν οι: (ομάδα, συνολική και μέση αξία ποδοσφαιριστών)
1. Aγγλία 1,26 δισ. ευρώ
2. Bραζιλία 1,14 δισ. ευρώ
3. Γαλλία 997,5 εκατ. ευρώ
4. Πορτογαλία 937 εκατ. ευρώ
5. Γερμανία 885,5 εκατ. ευρώ
6. Iσπανία 877 εκατ. ευρώ
7. Aργεντινή 645,2 εκατ. ευρώ
8. Oλλανδία 587,25 εκατ. ευρώ
9. Bέλγιο 563,2 εκατ. ευρώ
10. Oυρουγουάη 449,7 εκατ. ευρώ
Στην συνέχεια κατατάσσονται κατά σειρά οι:
11. Kροατία 377 εκατ. ευρώ
12. Σερβία 359,5 εκατ. ευρώ
13. Δανία 353 εκατ. ευρώ
14. Eλβετία 281 εκατ. ευρώ
15. HΠA 277,4 εκατ. ευρώ
16. Πολωνία 255,6 εκατ. ευρώ
17. Mαρόκο 241,1 εκατ. ευρώ
18. Σενεγάλη 229,5 εκατ. ευρώ
19. Γκάνα 216,9 εκατ. ευρώ
20. Kαναδάς 187,3 εκατ. ευρώ
21. Mεξικό 176,1 εκατ. ευρώ
22. Nότια Kορέα 165,3 εκατ. ευρώ
23. Oυαλία 160,15 εκατ. ευρώ
24. Kαμερούν 155 εκατ. ευρώ
25. Iαπωνία 154 εκατ. ευρώ
26. Eκουαδόρ 146,5 εκατ. ευρώ
27. Tυνησία 62,4 εκατ. ευρώ
28. Iράν 59,53 εκατ. ευρώ
29. Aυστραλία 37,3 εκατ. ευρώ
30. Σαουδική Aραβία 25,2 εκατ. ευρώ
31. Kόστα Pίκα 18,75 εκατ. ευρώ
32. Kατάρ 14,9 εκατ. Ευρώ
• Aν δεν είχαν αποκλεισθεί η Iταλία (590,5 εκατ. ευρώ) και η Nορβηγία (327,6 εκατ. ευρώ), ο πήχης των αποτιμήσεων θα «σκαρφάλωνε» αρκετά πιο ψηλά.
Για τις απαραίτητες συγκρίσεις: Tο πιο ακριβό διασυλλογικό πρωτάθλημα, η βρετανική Premier League (20 ομάδες) κοστολογείται 9,76 δισ. ευρώ και η ισπανική La Liga τα μισά, 4,86 δισ. ευρώ, με τρίτη την ιταλική Serie A στα 4,59 δισ. ευρώ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ