Τόνισε την ανάγκη καταβολής της δόσης και ότι απαιτείται η αξιολόγηση της Τρόικα
Στην ανάγκη καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στάθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας με τους επιχειρηματίες.
Η κα Μέρκελ τόνισε ότι μόνο έτσι θα αρχίσουν να εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.
(Διαβάστε επίσης: Με τραπεζίτες και Δασκαλόπουλο η Μέρκελ)
Η καγκελάριος της Γερμανίας αφού άκουσε με προσοχή από τους εκπροσώπους ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και πως βλέπουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, έκανε μια μικρή παρέμβαση σημειώνοντας «πρέπει να πληρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και να πέσει ρευστότητα στην αγορά».
Επανέλαβε βέβαια ότι απαιτείται η θετική αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα, κρατώντας την ίδια γραμμή, που τήρησε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.
Στην μια και πλέον ώρα που κράτησε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών η κα. Μέρκελ είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το πώς βλέπουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Το σύνολο των παριστάμενων επιχειρηματιών και στελεχών πήρε το λόγο και παρουσίασε συνοπτικά το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται, τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και τις προοπτικές του κλάδου που εκπροσωπεί.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος φέρεται υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη σ’ ένα φαύλο κύκλο και ότι οι πολιτικές ακραίας λιτότητας του μνημονίου διαψεύστηκαν από τα αποτελέσματα τους, ενώ ταυτόχρονα οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές υπονομεύτηκαν από ένα πολιτικό σύστημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην ανάγκη αλλαγής.
Τόνισε ότι η εντυπωσιακή δημοσιονομική βελτίωση, έτσι όπως επιτεύχθηκε, είχε ως τίμημα 600.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα και τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και εκτίμησε ότι η οικονομική και πολιτική αποτυχία του μνημονίου επέφερε καταστροφή του παραγωγικού ιστού και δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή που συνοδεύτηκε από επικίνδυνη άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού.