Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση του συμφώνου του ευρώ ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι μία ημέρα δημοκρατίας μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Μιλώντας στον Real Fm επεσήμανε ότι κατέθεσε στη Βουλή αίτηση δημοσιοποίησης των πρακτικών της συνεδρίασης που συνεκλήθη στο Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μείζον ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται θέματα εθνικής σημασίας, όπως η οικονομική κρίση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Εξήντα ώρες μετά από τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, δεν γνωρίζουμε ποιος συγκάλεσε και γιατί, τι συζητήθηκε, τι κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα καταγγέλλει περί υπόγειων διαβουλεύσεων και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε μία αναξιόπιστη κυβέρνηση.
Η αλήθεια και η διαφάνεια βοηθάει το δημόσιο συμφέρον, (…) όποτε έγιναν διαβουλεύσεις με διαφάνεια το δημόσιο συμφέρον ευνοήθηκε, όποτε έγιναν κάτω από σκοτάδι και μακριά από το φως του ήλιου, το δημόσιο συμφέρον δεν ευνοήθηκε»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως οι εξελίξεις, που όπως όλα δείχνουν φέρνουν νέα μνημόνια και ακόμη πιο σκληρά μέτρα, σηματοδοτούν την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής επιλογής του μνημονίου και συνέχισε: «Το μόνο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να δώσει μία προοπτική και ελπίδα, είναι αυτό που εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει.
Μία επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικό ρόλο της ΕΚΤ ως προς τη στήριξη που θα δώσει στις τράπεζες που θα θελήσουν να ”κουρέψουν” και μάλιστα όχι οριζόντια ώστε να πληγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, μέρος του χρέους για να ανασάνει η χώρα»
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η λύση δεν θα μας δοθεί στο πιάτο, διότι είναι λύση που απαιτεί και χειρισμούς και διαπραγματεύσεις ισχυρές, αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχει και το φόβητρο, η απειλή, ότι αν αυτή η λύση δεν προωθηθεί, τα πράγματα θα είναι αρνητικά όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Η απειλή λοιπόν δεν μπορεί να είναι η έξοδος από το ευρώ. Είναι αστειότητες και παιδαριώδη λάθη αν αυτά τα κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει και λάβει την έγκριση, ας μην πω του κοινοβουλίου, τουλάχιστον της κυβέρνησής του»
Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η Αριστερά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήταν η Αριστερά που κυβερνούσε όλα αυτά τα χρόνια. «Δεν δημιούργησε το κράτος – έκτρωμα. Η Αριστερά διεκδικούσε στο όνομα των εργαζόμενων. Πολλές φορές αυτές οι διεκδικήσεις, ομολογώ, μπορεί να είχαν συντεχνιακό χαρακτήρα, όμως δεν έχασε το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατία μας, επειδή η αριστερά κρατούσε το σχοινί από την άλλη πλευρά» συμπλήρωσε.